Frytkownica w domowej kuchni – najważniejsze informacje

 

  • Rodzaje frytkownic

 

  • Frytkownice tradycyjne – czyli napełniane olejem, najbardziej popularny rodzaj frytkownicy. Pozwala przygotować wiele dań smażonych na głębokim tłuszczu. Ten model frytkownic przygotowuje potrawy bardzo szybko i sprawnie, jednak musimy pamiętać o sporej ilości oleju przy ich użytkowaniu. Podczas użytkowania wlewamy olej do podgrzewanej przez urządzenie misy i ustawiamy odpowiednią temperaturę. Następnie frytki lub inne produkty wkładamy do koszyka i zanurzamy w misie. 
  • Frytkownice beztłuszczowe ten rodzaj frytkownic charakteryzuję się inną konstrukcją i mechaniką działania. Zamiast tłuszczu wykorzystują one w procesie obróbki termicznej ogrzewanie za pomocą gorącego powietrza. Potrzebna jest niewielka ilość oleju –  jedynie kilka łyżek oleju wystarczy by przygotować pyszne potrawy. Należy jednak zwrócić uwagę na to że frytkownica beztłuszczowa przygotuję frytki zupełni inne w konsystencji niż tłuszczowa, będą ona lżejsze oraz mogą być trochę mniej chrupiące. Czas przygotowania posiłku jest również dłuższy, czasem to ok. 30-40 minut w zależności od grubości frytek. 
  • Inne frytkownice – frytkownice gastronomiczne czyli podstawowe wyposażenie wielu lokali to urządzenie wysokiej jakości, w swojej pracy szybkie, bezpieczne i łatwe w utrzymaniu czystości. Wyróżnia je często różne pojemności jednokomorowe i dwukomorowe z szeregiem nowoczesnych funkcji takich jak np. ‘’zimna strefa’’ czyli system który zapobiega przypalaniu się resztek żywności. Tego typu urządzenia często nierdzewne, z wysokiej jakości materiałów i dokładną regulacją temperatury możemy dopasować do odpowiedniego typu lokalu.  

 

  • Co można usmażyć we frytkownicy?

 

  • Ryby
  • Nuggetsy z kurczaka
  • Warzywa w panierce
  • Pierogi
  • Smażony ser
  • Owoce morza
  • Pączki
  • Faworki
  • Frytki z batatów
  • Grzyby

 

  • Na co zwracać uwagę podczas zakupu frytkownicy?

 

Wybierając odpowiednią frytkownicę, powinniśmy zastanowić się do czego i jak często chcemy jej używać? Jeśli w naszej diecie pragniemy ograniczyć spożywanie tłuszczu, dobrym pomysłem będzie zakup frytkownicy beztłuszczowej. Natomiast jeśli zależy nam na czasie przygotowywanych potraw, lepszą i szybszą opcją będzie wybór frytkownicy tradycyjnej. 

Kolejną kwestią jest wielkość naszej rodziny i to ile frytek będziemy jednocześnie smażyć,  jeśli zapotrzebowanie jest większe warto rozejrzeć się za frytkownicami o pojemności misy do 3-4 litrów. Oprócz tego dochodzi  kwestia kosza na smażone produkty. Standardowe wartości objętości kosza to od 0,5 kg do nawet 1,5 kg, tutaj wybór zależy  tak naprawdę od naszych preferencji. Warto wspomnieć że na rynku znajdziemy również modele z dwoma koszami, co może szybko rozwiązać problem zbyt płaskiego kosza. 

Zużycie tłuszczu może z kolei zniwelować obecność obrotowego kosza, która efektywnie zanurza frytki z oleju i zmniejsza jego użycie nawet o 50%. Wybierając frytkownicę powinniśmy zwrócić uwagę również na jej moc. Jeżeli będziemy  przyrządzać często mocno zmrożona produkty to  dobrym pomysłem będzie zakup sprzętu z minimalną mocą około 1500W.  Natomiast ze świeżo skrojonymi ziemniakami poradzi sobie z kolei każda frytkownica, nawet ta z 700-800W mocy. Na rynku znajdziemy frytkownice nawet do 4500 W dlatego wybór mamy dość szeroki. 

Dodaj komentarz