Zatkany zlew to jeden z częstszych problemów w kuchni. Zdarza się niestety dosyć często. Na początku to tylko zwykłe “bulgotanie”, później woda spływa bardzo wolno, aż w końcu przestaje całkowicie. Towarzyszy temu nieprzyjemny zapach, który potrafi unosić się w całej kuchni. Całe szczęście są sprawdzone sposoby na to jak sobie radzić z zatkanym zlewem.
Jak odetkać zlew proszkiem do pieczenia?
Potrzebne:
- proszek do pieczenia
- 2 litry wrzątku
Wystarczy wsypać proszek do pieczenia do odpływu, a następnie zalać wrzątkiem. W razie potrzeby można powtórzyć.
Jak odetkać zlew sodą?
Potrzebne:
- soda oczyszczona
- ocet
- 2 litry wrzątku
Ten sposób jest jednym z najczęściej stosowanych w domach, a do jego zastosowania wystarczą tylko dwa składniki. Do odpływu należy wsypać od połowy do całej szklanki sody oczyszczonej w zależności od potrzeb. Kolejnym krokiem jest wlanie takiej samej ilości octu ile zostało wsypanej sody. Po tej czynności trzeba jak najszybciej zatkać odpływ korkiem. Ważne jest, aby opary nie wydostawały się na zewnątrz. Będzie słyszalny szum, a gdy ustąpi, można odetkać odpływ. Czynność można powtórzyć. Po około pół godziny należy wlewać powoli 2 litry wrzątku, aby oczyścić zlew i odpływ z sody oczyszczonej.
Sól i wrzątek
Potrzebne:
- 5 łyżek soli
- 2 litry wrzątku
Jak odetkać zlew solą i wrzątkiem? Wystarczy wsypać do odpływu ok 5 łyżek soli, a następnie wlewać powoli ok 2 litrami wrzątku. Sprawdzi się to tylko w momencie, gdy rury nie są całkowicie zatkane. W innym razie trzeba sięgnąć po alternatywne sposoby na odetkanie zlewu.
Woda i ocet
Potrzebne:
- 2 litry wrzątku
- ocet
Popularnym domowym sposobem odtykania zlewu jest użycie wody i octu, czyli tego co każdy ma w domu. Do odpływu należy wlać szklankę octu i szczelnie zatkać korkiem. Wystarczy odczekać 30 minut, po czym trzeba wlać do odpływu ok. 2 litrów wrzątku, aby został dokładnie przepłukany.
Kwasek cytrynowy
Potrzebne:
- kwasek cytrynowy
- szklanka ciepłej wody
Kolejnym skutecznym pomysłem jest użycie kwasku cytrynowego i gorącej wody. W szklance z ciepłą wodą należu rozpuścić dwie saszetki kwasku cytrynowego. Powstanie roztwór, który powinien być dobrze wymieszany i pozostawiony na ok 15 minut. Następnie można już wlać roztwór do zlewu a po tej czynności przepłukać odlew wrzątkiem, aby pozbyć się pozostałości.
Zapobieganie – co robić, by zlew się nie zatkał?
Jak dbać o to, aby zlew się nie zatykał? Przede wszystkim nie wolno wyrzucać resztek jedzenia, fusów od kawy i herbaty do odpływu. Warto kupić sitko, które nałożone na zlew chroni przed przypadkowym dostaniem się resztek z naczyń do odpływu. Do wyboru są wykonane z plastiku, metalu, czy nawet gumowe w zależności od tego co kto preferuje. Zapychać zlew może również nie roztopiony tłuszcz po smażeniu na patelni. Środki chemiczne również mogą szkodzić szczególnie, gdy w mieszkaniu są stare rury kanalizacyjne. Jednym z najciekawszych i najbardziej skutecznych rozwiązań jest rozdrabniacz zlewozmywakowy, który zmieli wszystkie kawałki jedzenia i zapobiegnie gniciu resztek. Montowany jest pomiędzy zlewem a syfonem.
Po więcej ciekawych informacji warto zajrzeć na https://budujemytutaj.pl.